Sou a: Inici / Notícies / Revista de Tenis Grand Slam.

Revista de Tenis Grand Slam.

La revista especialitzada en Tennis Gran Slam, entrevista a Alejo Mancisidor.
Revista de Tenis Grand Slam.

Alejo Mancisidor en les pistes de Top Tennis

27/05/2020

text 

Alejo Mancisidor, el formador de Garbiñe Muguruza

By  on 25 mayo, 2020

Por: Diego A. Pacheco

Les seves majors alegries i moments d'orgull potser no van anar precisament com a tennista professional, sinó com a entrenador. Va construir el camí perquè una noia que va conèixer des dels tres anys, aixequés un trofeu que ell mai va imaginar aconseguir com a tennista professional.

Quan era a penes un nen va començar a jugar al tennis obligat per la seva mare als set anys. Va néixer a Sant Sebastià, aprofito ser la seva proximitat amb França, gran potència en l'esport blanc, no era un ambient com perquè un noi conreés amor pel tennis, però si curiosament perquè ell aprengués un segon idioma, com evidentment ho va fer. 

Practicava el futbol i la natació amb passió, però no succeïa el mateix amb el tennis, esport que entrenava només una hora a la setmana amb el seu entrenador Jesús Tapia. A poc a poc es va anar donant compte que tenia habilitats per al tennis i li va anar prenent afecte, tant com per a acabar decidint-se definitivament per aquest esport, al qual avui dia considera un sa vici.

Els seus primers tornejos els disputava només amb una raqueta, amb la qual va arribar a semifinals del Campionat d'Espanya en categoria Aleví. Aquest esdeveniment va marcar un abans i un després en la seva vida. La Real Federació Espanyola de Tennis li ofereix una beca per a anar a entrenar a Barcelona on curiosament, temps després li diuen amb franquesa que no és tan talentós per al tennis a nivell competitiu, i que opti per prendre una oportunitat d'estudiar si sorgeix una bona oferta.

És el moment on apareix José “pepe” Figueres, qui li veu condicions i l'anima a continuar jugant el tennis per a arribar a nivell professional. El mateix Figueres ho mira als ulls i li diu: “Anem, però si és que tu pots jugar bé al tennis, qui t'ha dit que no jugues bé al tennis? Ho va portar a viure a la seva casa a Califòrnia, al costat d'un altre noi que començava a fer els seus primers passos, el nord-americà Pete Sampras, qui era un any menor que Alejo. A l'edat de 17 anys era el número 2 a Califòrnia, el número 1 era Sampras. 

Aquesta gran escalada en el rànquing li va permetre anar a la Universitat de Pepperdine on va estar dos anys. Després del primer any en el circuit universitari, li veuen condicions molt reals per a ser tennista professional i als vint anys es va plantar en el circuit Atp. Aquests assoliments amb tan sols 20 anys mai ho van desenfocar, per contra, es va emportar pocs disgustos pel fet que les seves expectatives no eren tan altes, raó per la qual mentalment va sofrir poc.

El seu ascens professional va ser molt ràpid, el mateix Alejo ho reconeix. “Vaig començar de zero, i en aquest primer any vaig acabar 220 del món. El segon any ja estava jugant en Roland Garros i en el Us Open. Tot això va venir molt ràpid”. Curiosament també va tenir moments importants on va deixar el seu nom en els registres dels Gran Slam. En l'Obert dels Estats Units de 1992 va registrar una marca inesborrable, a l'ésser el jugador amb més aces en un partit, encara que va perdre en cinc sets en la primera ronda. També va aconseguir els quarts de final de l'Obert de Guarujá deixant en el camí a jugadors com Jaime Yzaga i Marc-Kevin Goellner. Al final de temporada va acabar de 120 en el rànquing amb la sensació d'estar més prop d'aquest anhelat top-100. No obstant això, circumstàncies familiars li van impedir continuar competint a nivell professional i va haver d'abandonar prematurament aquest projecte. 

No obstant això, el tennis va continuar sent el seu nord. Al no poder seguir en el circuit professional, es va inscriure en els tornejos nacionals que se celebraven a Espanya on en aquest moment s'oferia uns bons diners. Va començar a tenir èxit en aquestes competicions i així podia sustentar a la seva família, evidentment jugava amb menys pressió i el seu nivell superava amb escreix al dels seus rivals, gràcies a l'experiència que havia adquirit en el circuit de l'ATP. 

En aquest moment rep una trucada de l'Acadèmia Luis Bruguera. Li diuen que tenen a una noia que estava dins de les 100 del món, que coneixen d'ell la seva trajectòria i les seves característiques de ser jugador tàctic i amb experiència mental, precisament els camps en els quals la seva futura pupil·la havia de treballar. Aquesta noia era María Antonia Sánchez Lorenzo, amb ella debutaria com a entrenador en l'Obert d'Austràlia i en aquest primer any acabaria 36 del món. Així va començar la seva carrera d'entrenador, igual que com a tennista, prematura i reeixida.

 

Al llarg d'aquestes últimes tres dècades els seus ulls han vist el talent de desenes de noies que han arribat a ser part de l'equip espanyol de Copa Federació, com ho són Martha Marrero, Lorda Dominguez Lli, Nuria Llagostera, María José Martínez, Arantxa Parra, Laura Pous i evidentment Garbiñe Muguruza, amb la qual va obtenir els seus majors assoliments, en aconseguir la final de Wimbledon de 2015.Muguruza y Alejo s-Hentogenbosch 2014 01Muguruza y Alejo

Durant aquest cicle de cinc anys dirigint a GarbiñeMuguruza sens dubte va gaudir de dolces experiències especialment en els Grand Slams. Aquesta noia de pare espanyol va arribar des de Veneçuela, el seu pare qui tenia una amistat estreta amb Alejo, i sempre li suplicava que l'entrenés individualment i es dediqués a formar-la, el va convèncer perquè s'enfoqués només en la seva filla i finalment Alejo va trobar el moment perfecte per a treballar especialment amb ella.

“Quan vaig començar amb Garbiñe treia malament, la dreta la tenia bastant dolenta, però al mateix temps tenia una mirada i un jo interior que li deia, faré bona passi el que passi… li deia les coses i les aprenia en dos dies. Perquè? Perquè ella creia en ella i volia ser la número u del món i sabia que l'anava fer”. Principalment el tema mental va ser el que més va treballar amb Garbiñe, ajustant altres detalls tècnics que venien contagiats al seu talent.

Un dels partits que més recorda amb emoció dirigint-la com a entrenador, són el de la segona ronda de Roland Garros 2014. En Roland Garros li va guanyar contundentment 6-2 6-2 en menys de 51 minuts. De la seva memòria no es poden oblidar records com això, el fet que la seva pupil·la estigués vencent a la múltiple campiona Serena Williams en aquest moment pel qual passava la nord-americana, era fer un gran pas en la seva carrera tenística. Un any després aconseguiria la final de Wimbledon perdent coincidencialmente davant Serena. Després d'aquesta final Alejo i Garbiñe acabarien el seu procés professional de gairebé sis anys on van aconseguir el títol de Hobart, i finals a Wimbledon i Florianópolis

Recentment han sorgit de les seves hosts formatives, tennistes com Paula Badosa i Laura Arruabarrena. Com a seguiment a aquest compromís per formar i fer sorgir noves tennistes al seu país, es dedica a treballar de ple en el Centre d'Alt Rendiment anomenat Top-Tennis, liderat també pels seus altres companys Arcadi Manchon i Xavier Torner on entrenen especialment a noies d'entre 10 i 17 anys enfocant sempre la importància d'educar-les amb valors i la mentalitat esportiva, al mateix temps en el qual s'enfoquen per a seguir els seus estudis universitaris.